top of page
Een Romantische Serenade A6 RECTO PDF.jp
Een Romantische Serenade
Filomena kondigt met trots haar eerste concert aan. Zestien geschoolde vrouwenstemmen – van diepe alt tot heldere sopraan en alle stemkleuren daartussenin – brengen op zondagmiddag 22 april een Romantische Serenade onder leiding van zanger en dirigent Drew Santini. Het programma staat met werken van o.a. Schumann, Schubert, Grieg en Amy Beach geheel in het teken van de Romantiek.
Tijdens dit concert bezingt Filomena zowel religieuze als seculiere aspecten van het dagelijks leven in de 19e eeuw. In Psalm 23 zet Schubert een van de bekendste bijbelteksten op muziek. Zijn versie van Gott ist mein Hirt (De Heer is mijn Herder) voor SSAA-vrouwenkoor met piano is een van zijn meest overrompelende composities.

Liefde en verlangen
Centraal in het programma staat Ständchen (Serenade), oorspronkelijke geschreven voor mannenkoor met alt-solo. Toen de opdrachtgeefster het graag met haar vriendinnen wilde zingen, maakt hij er op haar verzoek snel een versie voor vrouwenkoor met piano bij.
Liefde, verlangen, machtspelletjes, angst, magie verdriet: daarover gaan de 6 Romanzen für Frauenstimmen van Robert Schumann. De verhalen worden a capella verteld vanuit het perspectief van de hoofdpersonen, zoals een zigeuner, een jonge non en een zeemeermin.

Beroemde Amerikaanse
Muziek van een vrouwelijke componist mag op ons programma natuurlijk niet ontbreken. Amy Beach (1867-1944) was de eerste vrouwelijke Amerikaanse componist die een sterrenstatus genoot. Haar 3 Shakespeare Choruses zijn drie vrij onbekende pareltjes. Heldere composities gebaseerd op teksten uit The Tempest en A Midsummer Night’s Dream.

Om het romantische gevoel compleet te maken speelt pianist Sandra Mogensen tijdens dit concert pianomuziek van de Noorse componist Edward Grieg.
bottom of page