top of page
Dante_Gabriel_Rossetti_The_Blessed_Damoz

La Damoiselle élue

Vrijdag 29 oktober 2021 20.15 uur Pieterskerk Utrecht

Zaterdag 30 oktober 2021 20.15 uur Waalse Kerk Amsterdam

Zondag 31 oktober 2021 15.30 uur Nieuwe Kerk Den Haag

Adressen en ticket-informatie vindt u onderaan deze pagina  

o.l.v. Drew Santini

Katharine Dain, sopraan

Marine Fribourg, mezzosopraan

Flore Merlin, piano

Programma

Abendlied (Rheinberger)

 

3. Scherzo, Piano Sonata in G- (Clara Schumann)

 

Psalm 23

Ständchen

Gott in der Natur (Schubert)

 

The Chambered Nautilus (Amy Beach)

 *internationale première

 

Ave Verum (Poulenc)

Chant nuptial (Chausson)

Les sirènes (Lili Boulanger)

Chant funèbre (Chausson)

 

 La Damoiselle élue (Debussy)

 

Over het programma

Holland Upper Voices (HUV) presenteert La Damoiselle élue (de uitverkoren jonkvrouw). Centraal staan twee grote seculiere cantates, pareltjes uit het SSAA-koorrepertoire die zelden worden uitgevoerd: The Chambered Nautilus (Amy Beach) en La Damoiselle élue (Claude Debussy). De uitvoering van The Chambered Nautilus is zelfs een internationale première! Beach schreef het in 1907, maar nooit eerder werd dit werk buiten de Verenigde Staten live ten gehore gebracht. Naast deze twee cantates staat er prachtige muziek op het programma van Schubert, Rheinberger, Poulenc, Chausson en Lili Boulanger.

 

Samen met de internationale topsolisten Katharine Dain (sopraan) en Marine Fribourg (mezzosopraan) en Flore Merlin (piano), vertelt HUV de reis van een jonge vrouw die te vroeg sterft. Ons verhaal begint als gebed. In Abendlied & Psalm 23 bezingt onze hoofdpersoon de onschuld en zuiverheid van een relatie in de breedste zin van het woord.

 

We volgen onze jonkvrouw in haar geheimzinnige, gespannen en opwindende ervaringen van een jeugdliefde (Ständchen). Daarna bereiken we het middelpunt van het programma, waarin we haar volwassen zien worden als ze haar plaats in de wereld inneemt (The Chambered Nautilus). We voeren het publiek mee naar het volgende hoofdstuk van haar leven, waarin ze hevig verliefd wordt. We luisteren naar het verhaal van haar trouwdag (Chant nuptiale) en de sensuele dromen van haar huwelijksnacht (Les sirènes). Op het hoogtepunt van haar geluk raken we haar plotseling kwijt en rouwen we om haar onverwachte dood (Chant funèbre). Ons verhaal eindigt met het beeld van de gezegende jonkvrouw die vanuit de hemel neerkijkt op haar geliefde, wensend dat hij bij haar was. Ze legt haar gezicht in haar handen en huilt.

 

De concerten worden mede mogelijk gemaakt door de Netherland-America Foundation en De Cultuurschakel in Den Haag. 

 

 

Concertregistratie Radio 4

Het concert in de Nieuwe Kerk in Den Haag van zondag 31 oktober is opgenomen door Radio 4 en uitgezonden op dinsdag 7 december 2021. De uitzending is integraal terug te luisteren via de website van Radio 4 Avondconcert.

 

En smaakt het naar meer: er is ook een webpagina waar alle stukken - inclusief onze toegift - terug te luisteren te zijn.

bottom of page